Αυτοΐαση - Δημήτρης Μαγγιώρος

Έλκος, γαστρίτιδα

Έλκος, γαστρίτιδα, παλινδρόμηση, κολίτιδα, ρεψίματα, καούρες, ξινίλες

Ο βελονισμός τις πιο πολλές φορές προσφέρει άμεση ανακούφιση των ενοχλημάτων και αξίζει να τον επιχειρήσετε. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε και το βελονισμό για χαλάρωση (ΑΣ 17, Έξτρα 1, ΤΘ 23, Περ 6).
Για πόνους στο πάνω μέρος της κοιλιάς (π.χ. γαστρίτιδα, έλκος) ή στο κάτω μέρος της (π.χ. κολίτιδα) βελονίστε το Σ 36, εκτόνωση. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να βελονίσετε και το τοπικό σημείο στο κέντρο της περιοχής του πόνου.
Για ρεψίματα ή λόξυγκα προτιμήστε το Σ 36, τόνωση.
Εάν η πέψη των τροφών γίνεται πολύ αργά και δύσκολα, συνοδευόμενη από ρεψίματα ή λόξυγκα, αρχίστε με το ΤΘ 5 με φορά προς τον ώμο, τόνωση και σε επόμενη συνεδρία βελονίστε το Σ 36 τόνωση.
Για καούρες (αίσθημα καύσου στο στομάχι ή οπισθοστερνικά) βελονίστε το ΧΚ 31 με φορά όμως προς την κοιλιά, εκτόνωση και το τοπικό σημείο (φορά βελόνας κάθετα) που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη στομαχική ενόχληση.
Στις στομαχικές ξινίλες (γαστρικά οξέα ανεβαίνουν προς το λαιμό) συνιστώ το Σ 36, εκτόνωση και το βελονισμό (εκτόνωση) του τοπικού δερματικού σημείου που αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη στομαχική ενόχληση.
Οι καούρες και οι ξινίλες συνήθως οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Για να αποφεύγετε την παλινδρόμηση ξεχάστε τα πλούσια-μεγάλα γεύματα, αδυνατίστε, μην ξαπλώνετε πριν περάσουν 1-2 ώρες μετά το φαγητό, φορέστε άνετα ρούχα χωρίς σφιχτές ζώνες και αποφύγετε τη συστηματική πόση αλκοολούχων και αεριούχων ποτών.
Στην κολίτιδα (πόνος, φούσκωμα-τυμπανισμός, διάρροια) εφόσον το κύριο πρόβλημα είναι το κοιλιακό φούσκωμα βελονίστε το Σ 36, τόνωση και στις επόμενες συνεδρίες ακολουθήστε το γενικό κύκλο τόνωσης του ανοσοποιητικού (Σ 36, Σπ 1, Σπ 4). Μετά από λίγες συνεδρίες και εφόσον νιώθετε σαφώς καλύτερα, ξεκινήστε να τρώτε και τροφές με φυτικές ίνες (στην αρχή βρασμένες), που πιθανόν είχατε αποκλείσει από τη διατροφή σας. Εάν προεξάρχουν οι διάρροιες: Σπ 4.
Σε γαστρεντερικές διαταραχές καλό είναι για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα η αποφυγή τροφής, πόση μόνο εγχυμάτων και χυμών. Στα ρεψίματα συνιστώνται τα ζεστά φαγητά και οι θερμές τροφές, ενώ στις καούρες-ξινίλες οι ψυχρές τροφές.
Ψυχρές τροφές: ψάρια, λεμόνι, κριθάρι, ξύδι, φακές, κουκιά, μη νωπά αυγά, τα πιο πολλά φρούτα, λαχανικά και χόρτα, τα περισσότερα γαλακτοκομικά.
Θερμές τροφές: κρέας, σιτάρι, αλάτι, πιπέρι, γλυκά και παχιά, μέλι, παλιό τυρί, ελαιόλαδο, ρύζι, νωπά αυγά, ρεβίθια, φασόλια, από λαχανικά είναι: μάραθος, βασιλικός, ρόκα, κάρδαμο, σκόρδο, κρεμμύδι, σέλινο, ραπανάκι, σπαράγγια και από τα φρούτα: γλυκά σταφύλια, μήλα (όχι ξυνόμηλα), σύκα, ρόδια, πεπόνι και τέλος από ξηρούς καρπούς: αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα.
Η χαλάρωση είναι απαραίτητη.
Σημαντικά βελονιστικά σημεία: Σ 36, ΑΣ 17.
Βότανα: χαμομήλι, λαδανιά, υπερικό, μελισσόχορτο, τίλιο, θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού, μάραθος, σκόρδο, δυόσμος, μαντζουράνα, ασφόδελος, δάφνη, κιχώριο, μέλι με κανέλα Κεϋλάνης, αλόη, άνηθος.
Παραδείγματα: α. γαστρίτιδα, έλκος, κολίτιδα, παλινδρόμηση:
1ον χαμομήλι με μαγειρική σόδα, δηλαδή βράζουμε για 3 λεπτά 1 κουταλάκι του γλυκού χαμομήλι σε 1 ποτήρι νερό και καυτό το χύνουμε σιγά σιγά σε 1 άδειο ποτήρι όπου έχουμε βάλει 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας. Το πίνουμε χλιαρό 2 φορές ημερησίως (http://giatrosofia-bartzokas.blogspot.gr/).
2ον έγχυμα λαδανιάς ή υπερικού.
β. ρεψίματα: έγχυμα από θυμάρι ή τσάι του βουνού.
γ. καούρες: αφέψημα ριζών βαλεριάνας ή έγχυμα φύλλων βαλεριάνας, μισό φλιτζάνι τσαγιού έως 3 φορές ημερησίως.
δ. ξινίλες: έγχυμα μαντζουράνας ή μελισσόχορτου.
ε. τυμπανισμός-φούσκωμα: έγχυμα κοπανισμένων σπόρων μάραθου ως 3 φορές ημερησίως ή έγχυμα ρίγανης ή καθημερινή βρώση άνηθου ή όλα μαζί.
στ. λόξυγκας: έγχυμα ρίγανης, μισό φλιτζάνι τσαγιού έως 3 φορές ημερησίως ή έγχυμα μαντζουράνας.
Γιατροσόφια:

α. στις καούρες πιείτε ένα ποτήρι νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας ή πιείτε ένα ποτήρι γάλα.
β. σε λόξυγκα βάλτε μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρης στη γλώσσα και φάτε την.
γ. σε έλκος, γαστρίτιδα, στομαχικούς πόνους τρώτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι ανακατωμένο με μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης κανέλας Κεϋλάνης, πρωί, μεσημέρι, βράδυ ή ανακατέψτε gel αλόης με μέλι σε ίσες ποσότητες και τρώτε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές ημερησίως.
δ. στο έλκος και στην έντονη γαστρίτιδα-κολίτιδα-οισοφαγίτιδα είναι πολύ σημαντική η νηστεία ώστε να να μην επιβαρύνεται-ερεθίζεται ο βλεννογόνος του στομάχου από τις τροφές, εξ΄άλλου και στο νοσοκομείο τους ασθενείς τους αφήνουν νηστικούς με ορούς.
ε. αν τρέφεστε σωστά τότε δεν πρέπει να παρουσιάζετε κανένα σύμπτωμα (δυσφορία, άλγος, φούσκωμα, ξινίλα, καούρα, βάρος) κατά τη διάρκεια ή μετά το φαγητό, όταν σηκώνεστε από το τραπέζι πρέπει να έχετε ελαφρύ στομάχι (καλό είναι να πεινάτε λίγο ακόμα) και πρέπει τα κόπρανά σας να είναι μικρές κουτσουλιές που βγαίνουν εύκολα και δεν χρειάζεστε σχεδόν καθόλου χαρτί για να σκουπιστείτε.