Στέλιος Νικολαΐδης

Τι κάνουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι

1. Δεν χάνουν χρόνο με το να λυπούνται τον εαυτό τους για αυτά που τους συνέβησαν, για το πώς ήρθαν τα πράγματα ή για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν οι άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και του ρόλου τους στην ζωή και αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη.

2. Δεν γίνονται υποχείρια των άλλων

Δεν επιτρέπουν στους άλλους να πάρουν τον έλεγχο από τα χέρια τους. Δεν επιτρέπουν σε κάποιον άλλον να έχει εξουσία επάνω τους. Δεν θα έλεγαν παραδείγματος χάριν την εξής φράση: «Το αφεντικό μου με κάνει να νιώθω άσχημα», κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που αντιδρούν στις καταστάσεις.

3. Δεν προσπαθούν να αποφύγουν μια αλλαγή

Αντίθετα, καλωσορίζουν κάθε θετική αλλαγή και είναι πρόθυμοι και ευέλικτοι. Καταλαβαίνουν ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και πιστεύουν στις ικανότητές τους να προσαρμόζονται στις καταστάσεις.

4. Δεν σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν

Δεν θα ακούσετε, παραδείγματος χάριν, κάποιον διανοητικά ισχυρό να παραπονιέται για μια βαλίτσα που χάθηκε στο αεροδρόμιο ή για την κίνηση στους δρόμους. Αντίθετα, επικεντρώνεται σε αυτά που μπορεί να ελέγξει στην ζωή του. Αναγνωρίζει ότι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορεί να ελέγξει είναι η δική του συμπεριφορά και στάση.

5. Δεν προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους πάντες

Αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ευχαριστούν τους πάντες όλη την ώρα. Δεν φοβούνται να πουν όχι, ή να εκφράσουν την γνώμη τους όταν χρειάζεται. Προσπαθούν να είναι ευγενικοί και δίκαιοι, όμως δεν ασχολούνται με κάποιον ο οποίος ενοχλείται επειδή απλά δεν έγινε το δικό του.

6. Δεν φοβούνται το ρίσκο

Δεν παίρνουν απερίσκεπτες ή ανόητες αποφάσεις, αλλά δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκο όταν έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ζυγίζουν τις καταστάσεις προτού πάρουν μια μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα όλα να αναποδογυρίσουν.

7. Δεν δίνουν δεκάρα για το παρελθόν

Δεν χάνουν χρόνο με το να σκέφτονται ή ευχόμενοι για το πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αναγνωρίζουν το παρελθόν και προσπαθούν να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Ζουν για το παρόν και σχεδιάζουν το μέλλον.

8. Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά

Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, αλλά προχωρούν μπροστά και φροντίζουν να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις στο μέλλον.

9. Δεν υποβαθμίζουν την επιτυχία των άλλων

Αναγνωρίζουν και χαίρονται με την επιτυχία των άλλων. Δεν ζηλεύουν ούτε νιώθουν εξαπατημένοι όταν κάποιος τους ξεπερνά. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, και είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά για να απολαύσουν και το δικό τους μερίδιο σε αυτήν.

10. Δεν τα παρατάνε μετά από μια αποτυχία

Δεν βλέπουν την αποτυχία ως ένα λόγο για να τα παρατήσουν. Αντίθετα, την βλέπουν ως μια ευκαιρία για να ωριμάσουν και να βελτιωθούν. Είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να προσπαθούν μέχρι να τα καταφέρουν.

11. Δεν φοβούνται τις στιγμές που είναι μόνοι

Μπορούν να αντέξουν να είναι μόνοι, και δεν φοβούνται τον «ήχο» της ησυχίας. Δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι με τις σκέψεις τους, και χρησιμοποιούν τον χρόνο αυτό για να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικοί. Απολαμβάνουν την παρέα του εαυτού τους, και δεν εξαρτώνται από άλλους για συντροφιά και διασκέδαση όλη την ώρα. Τους αρέσει και να είναι μόνοι τους.

12. Δεν νιώθουν ότι ο κόσμος τους χρωστά κάτι

Δεν αισθάνονται ότι δικαιούνται πράγματα στην ζωή έτσι απλά. Αναζητούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν βασιζόμενοι στα χαρίσματα και τις ικανότητές τους.

13. Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα

Αφιερώνουν όσο χρόνο χρειάζεται, και αναγνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να πετύχει.