Τεχνολογία

14/1/2021 | Category: Τεχνολογία

Το WhatsApp “παραδίδει” όλα τα δεδομένα των χρηστών του στο Facebook

Οι χρήστες του WhatsApp θα πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα με τη μητρική εταιρεία Facebook, σύμφωνα με τη νέα πολιτική απορρήτου της εταιρίας. Όσοι χρησιμοποιούν το WhatsApp θα δουν να μοιράζονται ιδιωτικές πληροφορίες με το Facebook και άλλες θυγατρικές.

Μεταξύ των πληροφοριών που θα μοιράζεται το WhatsApp θα είναι η τοποθεσία του χρήστη, η διεύθυνση IP του, το μοντέλο της συσκευής του.

Επιπλέον, θα μοιράζεται δεδομένα όπως τα είδη των μηνυμάτων σας και των κλήσεων σας, τα groups στα οποία συμμετέχετε, τα status, η φωτογραφία προφίλ κ.λπ. Και δυστυχώς, όποιος χρησιμοποιεί το WhatsApp ως εργαλείο δουλειάς – οι πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις αποστολής, τις αγορές και το χρηματικό ποσό που δαπανήθηκε θα ανήκουν επίσης στο Facebook, σύμφωνα με τη νέα πολιτική, η οποία αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της εφαρμογής τη Δευτέρα. Η εταιρεία αποκάλυψε στους χρήστες ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «βοηθήσουν στη λειτουργία, την παροχή, τη βελτίωση, την κατανόηση, την προσαρμογή και την υποστήριξη των υπηρεσιών μας».

Πράγματι, η πολιτική απορρήτου του WhatsApp αναγνωρίζει ότι παρακολουθεί το περιεχόμενο των χρηστών για την «καταπολέμηση ανεπιθύμητων μηνυμάτων, απειλών, καταχρήσεων ή παραβάσεων» είτε μέσω κρυπτογράφησης είτε χωρίς.

Η πλατφόρμα ισχυρίζεται επίσης ότι χρησιμοποιεί ιδιωτικά δεδομένα για να «βελτιώσει» την εμπειρία του WhatsApp, με στοχευμένες διαφημίσεις αλλά και με συνδέσεις με άλλα προϊόντα του Facebook όπως το Instagram και το Portal. Όσοι χρήστες δεν θα αποδεχτούν τις νέες πολιτικές κοινής χρήσης δεδομένων, οι λογαριασμοί τους θα απενεργοποιηθούν.

Εάν δεν λάβουν μέτρα εντός 120 ημερών, οι λογαριασμοί τους θα διαγραφούν εντελώς. Η κίνηση αυτή είχε επαναληφθεί το 2016.

Τότε οι χρήστες είχαν 30 ημέρες για να εξαιρεθούν από την κοινή χρήση δεδομένων με το Facebook και ορισμένοι διαπίστωσαν ότι η πλατφόρμα μοιράστηκε τελικά τα δεδομένα ακόμα και από αυτούς που είχαν εξαιρεθεί.

Όταν το Facebook απέκτησε το WhatsApp το 2014, ο τεχνολογικός γίγαντας υποσχέθηκε να σεβαστεί το όραμα του CEO Jan Koum, για ένα ασφαλές κρυπτογραφημένο messenger από άκρη σε άκρη.

Και ότι το νέο WhatsApp που ανήκει στο Facebook δεν θα περιέχει σε καμία περίπτωση ονόματα, πληροφορίες τοποθεσίας, διευθύνσεις ή αναζητήσεις στο Διαδίκτυο από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην πλατφόρμα του. Ωστόσο, το WhatsApp σπάει αυτήν την υπόσχεση.

Το 2018, το Facebook ανακοίνωσε ότι το WhatsApp θα ενσωματώνει την κοινή χρήση δεδομένων με άλλες θυγατρικές – αλλά άφησε στους χρήστες τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τις ενημερώσεις snoopware. Οι αλλαγές που έρχονται τον επόμενο μήνα δεν είναι προαιρετικές!

Πηγή: parallaximag.gr