Διάφορα

18/1/2021 | Category: Διάφορα

Σπάνιο φαινόμενο: χιόνια στην έρημο Σαχάρα

Πάγωσε η έρημος της Σαχάρας και το χιόνι σκέπασε περιοχές της Σαουδικής Αραβίας με την θερμοκρασία να πέφτει στους -2 βαθμούς Κελσίου!

Βίντεο και φωτογραφίες καταγράφουν μοναδικές εικόνες με μια λευκή στρώση να καλύπτει αμμόλοφους κοντά στην Αλγερινή κωμόπολη Άιν Σέφρα στη Σαχάρα και καμήλες να κυκλοφορούν στις χιονισμένες αμμοθίνες, καθώς το θερμόμετρο έδειχνε -3 βαθμούς Κελσίου!

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται συχνά στην περιοχή, ενώ ο συνδυασμός λεπτής άμμου και χιονιού δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό!

Η έρημος της Αλγερίας στη βόρειο-κεντρική Αφρική αποτελεί τμήμα της μεγάλης ερήμου της Σαχάρας και βρίσκεται 350 χιλιόμετρα νότια της Μεσογείου.

Η τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Άιν Σέφρα ήταν τον Φεβρουάριο του 1979 όταν χιόνισε επί 30 ολόκληρα λεπτά. Ανεπαίσθητα στρώματα χιονιού εμφανίστηκαν για λίγη ώρα επίσης το 2005 και το 2012.

Ερευνητές που μελετούν τις αλλαγές στη συχνότητα των βροχοπτώσεων στη Σαχάρα διαπίστωσαν σημαντική αύξηση της βλάστησης τον περασμένο αιώνα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Σουμάντ Νίγκαμ, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μεν στη Σαχάρα, αλλά πιθανότατα έχουν επιπτώσεις και για άλλες ερήμους του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να γίνει ξανά πράσινη σε περίπου 15.000 χρόνια.

Πυκνές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν και στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν, όπου σε κάποιες περιοχές το χιόνι έφτασε μέχρι και το 1,20 μ. ύψος!